Hirdetés

Piacon a legdrágább vitorlás

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

maltese_falcon_th.jpgEladósorba került a Maltese Falcon, a vitorlás ára 130 millió dollár (26,4 milliárd forint). Ezt tartják a világ legnagyobb, leggyorsabb, legjobban megtervezett és egyben legdrágább széllel hajtott jachtjának. A hatalmas vitorlák motorjait számítógépek vezérlik, így a személyzet nagy része a luxuskörülmények között elszállásolt utasokról gondoskodik.


A 289 láb, azaz 88 méter hosszú vitorlást az olasz Perini Navi luxuscég gyártotta 2006-ban. A sokszoros rekorder most eladósorba került. Ára a gazdasági helyzetnek köszönhetően nyomott, tartották korábban 115 millió euróra (32,5 milliárd forintra) is.

A Dyna Rig nevű forradalmian új vitorlázó rendszer sokak szerint mérföldkőnek számít a hajózás történetében. A három darab 58 méter magas, önálló, forgó árboc 15 vitorlát szolgál ki, ezek felülete 2400 négyzetméter.

Nemcsak a méretek és a tudás, a belső terek is a legfelső kategóriát képviselik. Például átlátszó üvegpadlók (hogy bejusson a természetes fény), körlépcsők díszítik a hajót, amin két önálló stúdiólakás is helyett kapott. Az óriási vitorlás öt szintjén csak 12 vendég számára alakítottak ki szobákat, hogy a kényelem és luxus teljes körű legyen.

A legjobb dolga persze a tulajdonosnak van, aki saját napozóterasszal is rendelkezik, lakrésze art deco stílusú.
A kabinokban és a közös terekben Bang & Olufsen hangrendszer, valamint hatalmas plazmatévék találhatóak, a 16 fős személyzet elsősorban az utasok kényelmét szolgálja.

Az 1180 tonnás, acél testű óriásvitorlásra motorokat is szereltek, a két 1342 kilowattos (1800 lóerős) Deutz-dízellel 19,6 csomós (36 kilométer/órás) sebességet ér el az óriás. A számítógéppel vezérelt vitorláknak köszönhetően a hajó különlegesen gyors fordulásokra képes, és széllel szemben is kiválóan
teljesít.

forrás: Deluxe Magazin

 

Valid XHTML 1.0 Transitional