Hirdetés

Gyenge szél várta a vitorlázókat Balatonfüreden

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Hajók a Balatonon2009-05-18 - A hétvégén két vitorlásverseny is indult Balatonfüredről, de a széljárás, a hajósok bosszúságára, egyiken sem volt ideális. Az SAP Évadnyitó Vitorlás Nagydíjon 198 hajó vett részt, emellett a Jóhajó Nagydíj is megrendezésre került az olimpiai hajóosztályok számára. Május 16-án délben rajtolt el az SAP Évadnyitó Vitorlás Nagydíj a Balatonfüred előtti vízterületről. 198 hajó és több mint 800 versenyző vett részt a szezonnyitón, de a szél sajnos nem volt túl kegyes a regattához.


 A rajtot követően még néhány percig nyugati szél fújt, így az alsóörsi bójáig spinnakerrel lehetetett vitorlázni. A fordulót elsőként a Vándor Róbert kormányozta Sponsor Wanted érte el, de a Brokernet-Uniqa (Litkey Farkas) és a Media-Avatar (Soponyai Géza) is hamarosan követte. A többi hajó még el sem érte az első bóját, amikor 180 fokot fordult a szél, és innentől már keletről fújt.

Alsóörs után a tihanyi bója következett, így ezen a szakaszon ismét spinnakert húztak a versenyzők. Sajnos innentől rendkívül gyenge szél fújt, ezért a résztvevő hajók negyven százaléka feladta a versenyt. Ennek ellenére jó hangulatban telt az idei SAP Évadnyitó, amelyet már hagyományosan a Szent Miklós hajó fedélzetéről követhettek figyelemmel a támogatók és az újságírók.

Abszolút befutási sorrendben az első helyen Vándor Róbert végzett a Sponsor Wanted hajóval, második Litkey Farkas lett a Brokernet-Uniqa fedélzetén. Soponyai Géza a futott idő tekintetében éppen lemaradva végzett harmadikként.

Jóhajó NagydíjPéntektől vasárnapig került megrendezésre a Jóhajó Nagydíj (Kőváry Károly emlékverseny) szintén Balatonfüreden az olimpiai hajóosztályok számára. A gyenge szél miatt csak pénteken tudtak vízre szállni a versenyzők, így két futam alapján alakult ki a végeredmény. A legnépesebb osztály a 470-es volt, ahol 16 csapat állt rajthoz, a Sallai Gábor (YCB) - Perjés Bálint (SVE) kettős két megnyert futammal állhatott a dobogó legfelső fokára, a legjobb junior páros Szigethi Botond (YCB) és Joó Kristóf (SVE) lett.

A kalóz és utánpótlás korosztály számára szombaton és vasárnap zajlott volna az évadnyitó verseny, de a szélviszonyok miatt nem került sor egyetlen futamra sem.
Nagy R. Attila, a BYC elnöke elmondta: " Jövőre szeretnék a Jóhajó Nagydíj - Kővári Károly emlékversenyt a régi, megszokott időpontban június közepén megrendezni, bízunk abban, hogy akkor nagyobb szerencsék lesz a széllel. Úgy gondolom, hogy jobban kell alkalmazkodunk az időjárási körülményekhez, ezért a jövőben - a szélviszonyokhoz rugalmasan igazodva - reggel vagy akár késő délután is rendezünk futamot."

forrás: DELUXE MAGAZIN

Valid XHTML 1.0 Transitional