Hirdetés

XII. Rizling Kupa - beszámoló

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

rizling1_th.jpgJúlius 14-én szombaton rendezték az ábrahámhegyi Jégmadár kikötőben XII. Rizling Kupát. Az elmúlt évtizedben ez a verseny a TVSK ábrahámhegyi szakosztályának háziversenyéből a Nyugat-Balaton egyik legismertebb versenyvé vált, idén a Yardstick Trophy (YST) versenysorozat ötödik fordulója is volt egyben.

Szikrázó napsütésben gyülekeztek reggel negyed tízkor az idei Rizling Kupára nevezett egységek kormányosai, hogy a pályaismertetést, valamint a zsűrielnöki és polgármesteri köszöntőket meghallgassák. A reggel még élénk keleti-északkeleti szél gyorsan gyengült, a 11 órai rajt idején 1-1,5 Bft-ot mutattak a szélmérők. Ez már előre vetítette, hogy az elemekkel való küzdelem inkább a napsütés, mint a szél elleni harcot fogja jelenteni. A pályát az Ábrahámhegy - Badacsonytomaj - Fonyódliget - Révfülöp - Ábrahámhegy útvonalon jelölték ki, eredetileg két körösre tervezve.

rizling2_th.jpgA versenyzők felkészültségének, vagy talán a gyenge szélnek köszönhetően nem volt korai rajtoló. A három perc múlva a fellebbenő spinakkerek erejével szépen széthúzódott mezőny érkezett a badacsonyi hegy alá. A szél egészen délután egyig halódott, így a versenyrendezőség számára egyértelmű volt, hogy pályarövidítést rendel el, és egy kör megtétele után befuttatja a mezőnyt. Már két órája zajlott a futam, amikor egy friss nyugati áramlat futott végig a Balatonon. A mezőny nagy része ekkor még csak a révfülöpi bója felé haladt, az első hajók azonban már elérték azt, és az élénk, időnként megerősödő délnyugati-nyugati szélben cirkálva igyekeztek a cél felé. A verseny képe alapvetően megváltozott, felgyorsult. A legénység összeszokottságát jól tükröző látványos fordulók jelezték, hogy vitorlázni mindig jó, de jó szélben még nagyobb élmény. Néhány egységet azonban láthatóan meglepett ez a hirtelen változás, ők inkább csak küszködtek széllel szemben.

rizling3_th.jpgAz első befutóra így is két óra ötvenöt percet kellet várni. Elsőként a végig vezető Irokéz 13óra 55 perckor, az üldöző boly negyed óra múlva érkezett a célba. Ezzel egyértelművé vált, hogy a hetvenes cirkáló előnye nem volt elég a Yardstick I. kategóriagyőzelemre. A mezőny innentől folyamatosan érkezett, az események gyorsaságát jól jelzi, hogy 77 perc alatt 52 hajó futott be. Az egyes pozíciókért szoros ki-ki meccseket vívtak, több esetben az utolsó, jól vagy kevésbé jól sikerült fordulón múlott a sorrend. A befutók izgalma még a zsűrihajó legénységével is feledtette az órákig tartó napon aszalódást. A nevezett 60 hajóból végül 53 ért célba.

 

rizling4_th.jpgA végeredmények: Yardstick I-ben Amphirite nyert az Aventura és a Vénusz II előtt. A Yardstick II-ben a Kisvacak futott be elsőnek a Frucu és a Dáridó előtt. Yardstick III-ban a Havária, Topeka, Birdie sorrend alakult ki. Az összevont jollékat külön is értékelték, közöttük a Frucu, Dáridó, Tatus sorrend alakult ki. Az ábrahámhegyi hajóknak kiírt Törköly Kupát a Csiz Mary nyerte.

 


Homonnay Zalán
Fotó: Leiner András
A fok a galériában megtenkinthetők.

Valid XHTML 1.0 Transitional