Hirdetés

Hiányzik a jég: a szükséges terület tizedéről lehet learatni a nádat a Balatonon

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

nadaratas_th.jpgAz ideális az lenne, ha évente 200 hektár nádat aratnának le a Balatonon. A vállalkozók ezen a télen 80 hektáron szerettek volna nádat vágni, de a meleg miatt idén még ezt sem tudják learatni.

Mivel a Balaton nem fagyott be, várhatóan szárazföldről és csak az engedélyezett mennyiség töredékét tudja majd learatni a nádnak az a négy vállalkozás, amely pályázati úton 80 hektárnyi terület betakarításához nyert február közepéig érvényes engedélyt - tájékoztatta Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője szombaton az MTI-t.

Megfelelő időjárás estén február végig meghosszabbítható a nádaratás ideje, de a meteorológiai előrejelzések nem ígérnek kedvező változást, így a tendernyertes vállalkozások várhatóan a következő napokban megkezdik szárazföldről az aratást - mondta Pécseli Péter.

Mint kifejtette, a rendelkezésre álló gépekkel legfeljebb 20 centiméteres vízmélységig tudnak a nádasokba hatolni, így várhatóan az engedélyezett területek legfeljebb tizedéről tudják majd a nádat betakarítani.

A Balaton nádasállománya 1200 hektárra tehető, felét védelmi zár alá helyezte az illetékes nemzeti park. A másik felét háromévenként lenne célszerű levágni "vetésforgóban", hogy meg tudjon újulni, és a rothadó szárak, levelek ne szennyezzék a vizet. Évente tehát 200 hektárnyi nádast kellene learatni vízminőség-védelmi okokból. Erre néhány éve még elegendő összeg, 10-12 millió forintnyi állami támogatás állt rendelkezésre, de az elmúlt két évben a kirendeltség már csak a saját forrásaiból, részben az előző évi haszonnádaratásból származó bevételekből gazdálkodhatott. (A jó minőségű haszonnád aratásáért a vállalkozók fizetnek, míg a rossz minőségű levágásáért a kirendeltségnek kell fizetnie.)

Tavaly a vízügyi kirendeltség csak 3,5 millió forintnyi forrást tudott biztosítani a vízminőség-védelmi aratásra, és az importnád annyira leszorította a jó minőségű hazai nád árát, hogy nem bizonyult elég vonzó üzletnek a haszonnádaratás. Így is csaknem 100 hektárnyi területen vágták le a nádat, ami ebben az évben már jó eredménynek számítana.

Pécseli Péter tájékoztatása szerint az idén a tavalyihoz hasonló összeget tud előteremteni a kirendeltség erre a célra, de most a jégborítás hiánya szab korlátokat a betakarításnak. A vállalkozók által leszerződött 80 hektárnyi terület mellett mintegy 20 hektáron egyedi kérelmek alapján civil szervezetek, önkormányzatok, egyesületek arathatnak, de még kérdéses, mire jutnak, ha nem fagy be a tó.

A kirendeltségvezető szerint az, hogy a Balatonnál már a harmadik éve nem éri el a learatott terület az ideálist, nem okoz vízminőségi, természetvédelmi vagy ökológiai problémát, de a nád kevesebb helyen tud majd megújulni, és több lesz az avas, elöregedett, besűrűsödött nádas a Balatonon.

forrás: MTI/hirado.hu

Valid XHTML 1.0 Transitional