Hirdetés

Illegális vitorláskikötők és feltöltések a Balatonnál

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Elkészült és várhatóan év végéig hatályba lép a Balaton új nádtérképe, amelynek készítése során több száz illegális kikötőhelyre és feltöltésre bukkantak - mondta el az MTI-nek Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Törvény rendelkezik arról, hogy 5 évenként újra fel kell mérni és minősíteni a balatoni nádast, ami a hatósági engedélyezés alapdokumentuma.

Elavult térképek esetén előfordult, hogy már nem létező védett nádas miatt nem adtak ki engedélyt stégtelepítéshez, építkezéshez (a beruházó saját költségén elvégeztetett nádminősítéssel szerezhette csak meg), vagy védetté vált egy korábban nem is létező, vagy más minősítéssel szereplő növényi kultúra. A munka elvégzése forráshiány miatt egy évet késett.

Idén a 43 tóparti településhez tartozó partszakaszokra bontva készül el a balatoni nádas térkép, amit a vízügyi igazgatóság workshop formájában kíván hamarosan bemutatni a tó három legnagyobb városában: Siófokon, Balatonfüreden és Keszthelyen. "Szeretnénk a helyi önkormányzatoknak és lakosoknak megmutatni, milyen rombolást hajtanak végre egyesek a légi felvételeken jól beazonosítható illegális kikötőkkel,- stégekkel, és feltöltésekkel" - fogalmazott Csonki István, aki közölte, az új dokumentumok alapján bejelentéseket is tesznek a hatóságnak, és jövőre a közmunkaprogram keretében megkezdik ezek elbontását az önkormányzatok bevonásával és segítségével.

Pomogyi Piroska, a nádfelmérést több mint egy éven keresztül olykor mocsárjáróval, nádarató géppel végző, a látottakat a légi-felvételekkel összevető biológus szakember az emberi beavatkozás okozta rombolásban kirívónak nevezte a balatonmáriafürdői és zánkai partszakaszokat, ahol egy kilométeren belül közel 50 illegális partfeltöltést vagy stéget találtak a felmérés során.

Valid XHTML 1.0 Transitional